poniedziałek, 21 stycznia 2013

RACUCHY DROŻDŻOWE Z SOSEM MALINOWYM

Racuchy drożdżowe :

0.5kg mąki pszennej
50dag drożdży
szczypta soli
1-2 łyżki cukru
1,5 szklanki mleka
1 jajko

Mąkę przesiewamy przez sitko i dosypujemy sól,wymieszać pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębiania rozkruszyć drożdże i zalać je 1/2 szklanki letniego mleka. Pozostawić na 10-15 minut. Następnie dodajemy resztę mleka i jajko. Starannie wyrabiamy ciasto - pozostawiamy na 1 lub 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Do nakładania ciasta na patelnie potrzebne nam dwie łyżki i kubek ciepłej wody. Nakładamy ciasto za każdym razem moczymy łyżki w ciepłej wodzie aby ciasto nie przywierało. Racuchy powinny się lekko zarumienić. Możemy podawać je z cukrem pudrem. Ja poświęcam im trochę więcej czasu.









Instagram

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz