sobota, 16 marca 2013

CIASTO MARCHEWKOWE

Prosty przepis na Ciasto Marchewkowe

4 jajka
1,5 szklanki mąki
1    szklanka oleju
1    szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczka soli
ja dodaje starty imbir ale to według uznania.
5/6 marchewek (1 tarta na grubych oczkach reszta na drobnych)
starta skórka z pomarańczy


PRZYGOTOWANIE:
Nastawiamy piekarnik na 180stopni i możemy zabierać się za ciasto.
4 jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem(mikserem) ok. 3 min,następnie dodajemy olej.
Mąke,sode,sól,proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce i stopniowo dodajemy i pozostałe składniki.
Ciasto ma być gęste. Wlewamy do form wcześniej wyłożonych pergaminem,nie smarujemy masłem,lub olejem. 
Czas pieczenia: 45-55min Czas przygotowania:15min
KREM:
1 serek kremowy philadelphia 
2 łyżki masła
5 łyżek cukru pudru
Ciasto powinno być w lodówce 2 godziny,aby krem stężał. Ale można też jeść bez tego.













1 komentarz:

  1. Muszę w końcu zrobić! Od dawna mam ochotę na marchewkowe, ale jakoś się nie składało. Dzięki Twojemu przepisowi może w końcu spełnię jedno ze swoich małych pragnień. ;)
    Pozdrawiam,
    soundslikeyoursoul.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń